Cybercriminelen en je zorgverzekering

Na Prinsjesdag gaan veel Nederlanders hun zorgverzekering opnieuw bekijken en de verschillende polissen vergelijken. Phishingsites proberen misbruik te maken van deze zoektocht. Dat blijkt uit een analyse van SIDN, de beheerder van de .nl-domeinnamen. De organisatie onderzocht meer dan 450 websites.

De cybercriminelen maken gebruik van zogeheten typo's. Dit zijn tikfouten in een domeinnaam. Bijvoorbeeld Fbdo.nl zou dan kunnen leiden naar deze pagina op de website van Yolknet in plaats van die van de zorgverzekeraar FBTO. Een ander bekend voorbeeld is dat de letter 'o' wordt vervangen door het cijfer 0. Het verschil valt bijna niet op.

De typo van Yolknet is niet schadelijk. Dat is wel het geval bij de domeinnaam Univezorgzaam.nl, waarbij de bezoeker naar appsware.com wordt doorgestuurd. Hier wordt je aangemoedigd om een 'veilige browser' te installeren die vervolgens moeilijk te verwijderen is.

Algemeen directeur van SIDN Roelof Meijer: “We zien vaker dat internetcriminelen inspelen op actualiteiten of de introductie van nieuwe tools of diensten. Bij zorgverzekeringen is dat niet anders. Daarom is het zaak dat zorgverzekeraars alert zijn in de drukke periode na Prinsjesdag. Zorggegevens zijn erg populair en op de zwarte markt zelfs meer waard dan creditcardgegevens, omdat ze gebruikt kunnen worden om onterecht zorgkosten te declareren.”

Bron: https://www.sidn.nl/a/veilig-internet/cybercriminelen-zetten-valse-websites-in-om-zorggegevens-te-achterhalen

Update

  • 9 oktober: link naar Fbdo.nl verwijderd na bezwaar van FBTO tegen het doorlinken.
logo-yolknet.png

Yolknet ontwikkelt sinds 2005 gebruiksvriendelijke websites en webapplicaties. We ontzorgen klanten door een compleet webpakket te bieden, waaronder webhosting, domeinnamen, SEO.

  De Ronde 15, 5683 CZ Best   info@yolknet.nl   0499 - 377 090
Quick link

Yolknet is een erkend leerbedrijf

Yolknet is een erkend leerbedrijf

Volg Yolknet

Schrijf je nu in

Laat je inspireren door onze tips en blijf op de hoogte.
Yolknet © 2005 - 2020 Alle rechten voorbehouden Prijzen excl. 21% btw

Zoeken

Yolknet - all for web De Ronde 15 - 5683 CZ Best 0499 - 377 090