Waarom een site met SSL-certificaat onveilig kan zijn

SSL-certificaat niet altijd veilig

Waarom een site met SSL-certificaat onveilig kan zijn

Nog niet zo lang geleden hadden weinig mensen van een SSL-certificaat gehoord. In een paar jaar tijd is dat veranderd, onder andere door de AVG-wetgeving (privacywet) en de browser Google Chrome. Met zo'n certificaat (te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk en 'https') is je website of webshop veilig. Maar is dat ook zo?

Tot voor kort werden vooral webshops geadviseerd om een SSL-certificaat te gebruiken als je niet wilde dat de betaalgegevens van bezoekers onderschept konden worden. Sinds 25 mei 2018 is er de AVG-wetgeving, ook wel privacywet genoemd, die onder andere voorschrijft dat je zo veilig mogelijk met de gegevens van je bezoekers om moet gaan. Een manier om dit te doen is met een SSL-certificaat.

Wat is een SSL-certificaat?
Als een webpagina een SSL-certficaat gebruikt kun je dit zien als een gepantserde auto. In de auto liggen je persoonsgegevens zoals je naam, telefoon- en rekeningnummer veilig opgeslagen. Als iemand de beveiligde wagen onderschept is er weinig aan de hand. Je gegevens worden pas zichtbaar als iemand de geheime code kent. Die weten alleen de website en de computer van de bezoeker.

Decoratieve afbeelding van een browser met een slot

3 Redenen waarom een site met SSL-certificaat website niet veilig maakt

Een SSL-certificaat lijkt soms te worden genoemd als dè oplossing tegen het onderscheppen van persoonsgegevens. Helaas is dat niet zo, onder andere om de volgende drie redenen:

1. Aanvrager wordt niet gecontroleerd

Het SSL-certificaat met domeinvalidatie wordt het meeste gebruikt. Bij de aanvraag van zo'n certificaat wordt de domeinnaam gecontroleerd, maar niet de aanvrager. Iedereen kan een SSL-certificaat voor een website aanvragen, ook mensen met minder goede bedoelingen.

2. Eenvoudig te verkrijgen

Vooral het installeren van een certificaat was voorheen een complexe klus. Dankzij het gratis Let's Encrypt is het aanvragen en installeren van een certificaat slechts een kwestie van het beantwoorden van 8 vragen. Binnen een paar minuten is je certificaat actief.
Behalve Let's Encrypt zijn er meer betaalde aanbieders, zoals Comodo, Symantec en Thawte.

De hostingpakketten van Yolknet hebben allemaal het gratis SSL-certificaat van Let's Encrypt. Zoek je een kwalitatief beter certificaat? Bij Yolknet kost een Comodo-certificaat slechts € 2 per maand. Bestel je SSL-certficaat

3. Certificaat zegt niks over de inhoud van een website

Een certificaat zorgt ervoor dat de informatie tussen je computer en de website via een versleutelde verbinding loopt. Iemand die onderweg de informatie onderschept moet het eerst ontcijferen voor de informatie bruikbaar is. De inhoud van een website wordt niet gecontroleerd en kan een virus of illegale informatie bevatten.

browser secured

3 Redenen waarom jouw site of shop een SSL-certificaat nodig heeft

Ondanks de eerder genoemde punten is een SSL-certificaat wel degelijk belangrijk en noodzakelijk. Drie belangrijke redenen zijn:

1. Wettelijk verplicht

Sinds de AVG-wet (privacywet) op 25 mei 2018 van kracht is geworden zijn websites en webshops verplicht het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Bijna elke site en shop heeft een contact-, inschrijf- of bestelformulier en ontvangt op die manier gegevens over een persoon. Een SSL-certificaat is dan verplicht.

2. Waarschuwing in de webbrowser

Webbrowsers als Google Chrome en Firefox laten een melding zien als je een website bezoekt die geen SSL-certificaat gebruikt. Zo'n melding komt natuurlijk niet betrouwbaar over op je bezoekers.

Browser-melding als een site geen SSL-certificaat gebruiktEen waarschuwing van Google Chrome als een website geen SSL-certificaat gebruikt.

3. Betere vindbaarheid

Google geeft websites en webshops zonder SSL-certificaat een lagere score. Hoe zwaar deze factor meeweegt is niet bekend, wel dat het van invloed is op je positie in de zoekresultaten.

Meer informatie
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Yolknet, we helpen je graag verder.

SSL-certificaat nodig? Klik hier voor informatie en prijzen

logo-yolknet.png

Yolknet ontwikkelt sinds 2005 gebruiksvriendelijke websites en webapplicaties. We ontzorgen klanten door een compleet webpakket te bieden, waaronder webhosting, domeinnamen, SEO.

  De Ronde 15, 5683 CZ Best   info@yolknet.nl   0499 - 377 090
Quick link

Yolknet is een erkend leerbedrijf

Yolknet is een erkend leerbedrijf

Volg Yolknet

Schrijf je nu in

Laat je inspireren door onze tips en blijf op de hoogte.
Yolknet © 2005 - 2020 Alle rechten voorbehouden Prijzen excl. 21% btw

Zoeken

Yolknet - all for web De Ronde 15 - 5683 CZ Best 0499 - 377 090