Responsive webdesign

Responsive websites zijn belangrijker dan ooit. Speel in op de mobile first trend met responsive webdesign en verhoog de website ervaringen.

Wat is responsive webdesign?

Helaas komt het vaak voor dat websites niet voldoende aandacht besteden aan de gebruikservaring van de website op verschillende apparaten. Responsive webdesign is een belangrijk onderdeel binnen deze gebruikservaring. In dit artikel vertellen we meer over wat een responsive website is, en wat het belang hiervan is. 

Wat wordt bedoeld met een responsive website?

Om de term responsive website goed uit te leggen kijken we naar de term responsive. Responsive is een Engelse term die in het Nederlands vertaald wordt als snel reagerend. Toch staat responsive website niet direct voor een snelle website. 

Een responsive website is een website die zich aan het scherm van de bezoeker aanpast. Er is slechts één website, en of de bezoeker deze nu via desktop, tablet of smartphone bezoekt, hij zal altijd dezelfde inhoud zien. Wel past de layout van de website zich aan, aan de resolutie van het beeldscherm. Omdat er steeds meer verschillende beeldschermresoluties zijn, is responsive webdesign een belangrijk punt bij het ontwikkelen van een website. Door een responsive website zorg je ervoor dat je website op ieder scherm goed werkt. 

Voor het maken van een responsive website is vaak geen ingewikkelde apparaatdetectie of javascript nodig. Het is vooral belangrijk om bij het ontwikkelen van de website na te denken over hoe je dingen inricht en instelt. Hierdoor zorg je ervoor dat er slechts één broncode onderhouden hoeft te worden. Vanuit deze broncode wordt bepaald wat er voor welke resolutie wordt getoond en hoe. Hierdoor is de tekst op de website altijd goed leesbaar zonder dat er ingezoomd hoeft te worden. 

Door aan de slag te gaan met een responsive webdesign wordt een website zo gebouwd dat deze op zowel desktop, tablet en smartphone dezelfde optimale, consistente gebruikerservaring heeft. Simpel gezegd komt dit er op neer dat het voor een bezoeker dus niet moet uitmaken vanaf welk apparaat ze de website bezoeken, de website ziet er altijd hetzelfde uit en biedt dezelfde gebruikservaring. 

Wat is het belang van responsive webdesign?

Wanneer je serieus aan de slag gaat met je online strategie is een responsive website een erg belangrijk onderdeel. Wanneer je een goed doordacht responsive webdesign voor je website hebt zal je hoogstwaarschijnlijk meer bezoekers naar je website krijgen. Daarnaast zullen ze langer op de website blijven en waarschijnlijk sneller overgaan tot actie. Een professionele website is ook nog eens goed voor het imago van je bedrijf. 

Gezien het toenemend aantal smartphones en tablets is het erg belangrijk om een responsive website te hebben. Wanneer je nog geen responsive webdesign op je website hebt geef je eigenlijk een signaal af naar mobiele bezoekers dat zij niet welkom zijn op je website. Bezoekers gaan dan op zoek naar een andere website die wel een responsive webdesign heeft omdat ze daar een stuk beter geholpen worden. 

Denk mee met de trend mobile first voor je responsive website!

Mobile first is een trend binnen webdesign waarbij eerst een versie voor mobiele apparaten gemaakt wordt. Vanuit deze versie wordt geoptimaliseerd voor desktop schermen in plaats van andersom. Gezien de stijging in het aantal mobiele apparaten is er een nog grotere behoefte aan een mobiele website dan voorheen. Door een responsive webdesign te gebruiken zorg je voor een goede gebruikservaring van je website op alle apparaten. 

De trend mobile first en een responsive website zijn steeds belangrijke factoren voor een websitebezoeker. Toch vindt ook Google dit steeds belangrijker. Zij zijn sinds 2019 bezig met de omschakeling van Desktop First Index naar Mobile First Index. Dat houdt in dat ze kijken naar de ervaringen op de mobiele website en niet meer als eerste naar de desktop versie. Wanneer je dus geen responsive webdesign hebt is de kans zeer groot dat je website een stuk minder goed geïndexeerd zal worden. Dit houdt in dat niet alle pagina’s van je website door Google worden meegenomen, of dat ze nauwelijks vindbaar gaan zijn. Wanneer je vanaf begin af aan niet aan de slag gaat met responsive webdesign zul je na verloop van tijd volgens zoekmachines gewoon een stuk minder relevant zijn.

De webhelden van Yolknet zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag! Klik hier om contact op te nemen.

Yolknet© 2005 - 2024Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw