Is het vernieuwen van mijn website of webshop echt nodig? Veel bedrijven gebruiken nog steeds de website die ze hebben ingericht op het moment dat ze zijn gestart. Hoewel je waarschijnlijk denkt dat dit niet verkeerd is, is het niet ideaal wanneer je bedrijf al wat langer bestaat.

Na 5 jaar is een website bijvoorbeeld op technisch gebied al verouderd. Op dat moment is de website dus al toe aan vernieuwing. Dit komt doordat online trends en het internetgebruik enorm snel en vaak veranderen. Wist jij 5 jaar geleden bijvoorbeeld al van het bestaan van TikTok? In deze blog nemen wij jou mee in het belang van een vernieuwde website!

Wat wordt verstaan onder het vernieuwen van je website?

Bij het vernieuwen van een website wordt al snel gedacht aan het uiterlijk. Organisaties hebben na 5 jaar waarschijnlijk een andere visie en uitstraling, waar een vernieuwde vormgeving bij hoort. Hoewel dit een belangrijk punt is, is het zeker niet het enige wat aangepakt moet worden. 

Techniek is ook belangrijk voor je website. Die verandert snel en je wil natuurlijk wel dat jouw website up-to-date is én blijft. Bij het doorvoeren van technische verbeteringen op je website worden niet alleen updates installeren bedoeld. Koppelingen met nieuwe systemen of nieuwe technieken doorvoeren zijn ook punten die van belang zijn. Uiteindelijk komt bij deze aanpassingen altijd maatwerk kijken, iedere organisatie is anders en heeft andere eisen wat betreft de techniek van de website. 

Naast de visie en techniek die eigenlijk continu veranderen heb je als bedrijf ook te maken met trends. 20 jaar geleden was het bijvoorbeeld helemaal een ding om knipperende gifjes op je website te hebben staan. Tot een aantal jaren terug waren sliders ook een enorm populaire toevoeging op de website. Terwijl klantreacties bijvoorbeeld nu juist een belangrijke toevoeging zijn. 

Wanneer moet ik mijn website of webshop vernieuwen?

Naast het feit dat de tijdsperiode als uitgangspunt genomen kan worden om een website te vernieuwen, zijn er ook andere factoren van belang. Deze factoren leggen we graag aan je uit!

Gerealiseerde bedrijfsgroei

Als bedrijf stel je een visie op die past bij je strategie. Deze strategie wordt eens in de zoveel tijd aangepast op het moment dat het bedrijf groeit of verandert. Idealiter vernieuw je je website dus ook om de zoveel tijd of bij grote bedrijfsveranderingen. Zo zorg je ervoor dat je website een upgrade krijgt die past bij deze strategische wijziging van jouw organisatie. Door deze upgrade zorg je ervoor dat de website weer helemaal relevant en actueel is voor jouw organisatie. Wanneer je bedrijf afgelopen jaren bijvoorbeeld een flinke groei heeft doorgemaakt, zal je dingen hoogstwaarschijnlijk anders aanpakken. Het is belangrijk dat je deze groei ook zichtbaar maakt op jouw geüpdatete website. 

Verandering in het gedrag van je doelgroep

Het gedrag van je doelgroep verandert snel, mede door de snel opkomende trends en ontwikkelingen in de online wereld. Hierdoor wordt je doelgroep steeds technischer en zullen ze hogere eisen stellen aan digitale omgevingen. Door deze ontwikkeling kom je niet meer weg met een website die 5 jaar oud is. De gebruikservaring hiervan past niet bij wat je doelgroep wil zien. De doelgroep wil namelijk een vernieuwde website of webshop die meegaat met de trends. Denk bijvoorbeeld terug aan de websites van vroeger. Deze hadden vaak een pagina met alleen tekst, welke later uitgebreid werden met foto’s. Nu is dit bijna niet meer voor te stellen aangezien vrijwel iedere website nu meerdere foto’s, video’s of interactieve formulieren heeft. 

Geen responsive website

In de tijd van nu kom je er echt niet meer mee weg om geen mobielvriendelijke website te hebben. Een groot gedeelte van het online verkeer is immers afkomstig van mobiele apparaten. Hierdoor zijn responsive websites steeds belangrijker. Google ziet hier ook het belang van in. Zij hebben het algortime zo geüpdatet dat mobielvriendelijke websites hogere rankings krijgen (en dus hoger staan tussen de zoekresultaten). Zorg er dus voor dat je website of webshop vernieuwd is om mee te gaan met deze ontwikkeling!

Trage website

Niemand houdt ervan om lang te wachten, ook de bezoekers van jouw website niet! Wanneer het laden van een pagina lang duurt, haken ze af en gaan ze op zoek naar een andere site. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook Google houdt niet van langzame pagina’s. Niet voor niets hebben ze de pagespeed (laadtijd van de site) meegenomen als één van de vele ranking factoren. Update je website dus regelmatig om lange laadtijden te voorkomen. 

Lage posities in Google

Google gebruikt enorm veel verschillende factoren om de ranking (score die de site krijgt) van een website te bepalen. De uiteindelijke rankings veranderen regelmatig doordat Google de verschillende factoren regelmatig bijstelt. Mede daarom is het belangrijk om je website zo nu en dan te vernieuwen. Wanneer je met je website goed wil scoren, is het belangrijk dat de deze goed geoptimaliseerd is. De content op jouw website is hierin belangrijk, maar de techniek en gebruiksvriendelijkheid van de site zijn ook erg bepalend in jouw positie in de zoekresultaten. 

Website onderhoud en vernieuwing

Onderhoudspakket

Wanneer je een onderhoudspakket hebt bij Yolknet zorgen wij ervoor dat je website geüpdatet wordt. Bij deze updates zorgen wij ervoor dat alle extensies/modules en systemen op de nieuwste versie draaien. Je kan het eigenlijk zien als het updaten van je telefoon, eens in de zoveel tijd moeten er wat dingen bijgewerkt worden. Door tijdig bij te werken zorg je ervoor dat het blijft werken en aan de nieuwste veiligheidseisen voldoet. Bij deze periodieke updates kijken we echter niet expliciet naar de opties voor een complete vernieuwing.

Vernieuwing en webcheck

De webhelden van Yolknet zijn gespecialiseerd in het vernieuwen van websites en webshops en helpen je dus graag! Neem contact met ons op om de mogelijkheden en ideeën voor een vernieuwing samen bespreken. We duiken dan samen in de verschillende onderdelen zoals het uiterlijk, de extensies/functies en de indeling. Niet toe aan een grote vernieuwing maar wel geïnteresseerd in hoe jouw website scoort op technologisch vlak? Yolknet biedt speciaal hiervoor een webcheck aan waarna je een overzicht met alle bevindingen krijgt. Verbetersuggesties uit dit rapport kun je (gedeeltelijk) zelf of door de webbeheerder (wij) laten uitvoeren.

Eerst nog even overleggen of extra vragen? klik hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

Yolknet© 2005 - 2024Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw