Een boete van € 12.000. Dat is de uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat de website van een orthodontiepraktijk niet voldeed aan de AVG-wet. Nieuwe patiënten konden zich via een onbeveiligde website aanmelden. Een dure fout die niet nodig was. Lees hoe jij dit kunt voorkomen.

Hoewel de privcywet van kracht werd in mei 2018 zijn er nog steeds websites en webshops die niet voldoen. Dat leverde een orthodontiepraktijk vorige week een hoge boete op.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde dat de informatie van het aanmeldformulier via een onbeveiligde verbinding werd verzonden. Daardoor is er een kans dat de door de patiënten ingevulde gegevens zoals hun BSN en huisarts, in verkeerde handen komen.

Eenvoudig te voorkomen

Zonder beveiligde verbinding wordt de informatie van een formulier zonder versleuteling (encryptie) verzonden naar de server. Wanneer het onderschept wordt kan een hacker de informatie misbruiken. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door een SSL-certificaat te gebruiken. Mocht een hacker de versleutelde informatie in handen krijgen dan is het een onleesbare brei aan codes.

Heeft je website of webshop nog geen SSL-certificaat? Neem dan contact op!

Tips

 • Vraag je bezoekers alleen de noodzakelijke informatie. Heb je bij een inschrijving een geboortedatum en rekeningnummer nodig?
 • Is je privacyverklaring op orde? Op de website van Veilig Internetten kun je gratis een privacyverklaring maken.
 • Installeer regelmatig updates. Een gehackte website of webshop was in veel gevallen te voorkomen als updates (tijdig) waren geïnstalleerd.
  Yolknet kan dit werk voor je uit handen nemen. Kijk bij onze onderhoudspakketten voor de mogelijkheden.
 • Controleer of er een SSL-certificaat actief is. Dit is het slotje in de adresbalk van je browser
  SSL Firefox
  SSL-slotje in Firefox
  SSL Google Chrome
  SSL-slotje in Google Chrome
  SSL Microsoft Edge
  SSL-slotje in Microsoft Edge
 

Gratis SSL-certificaat
Yoknet levert hostingpakketten met een gratis SSL-certificaat. Heeft die van jou nog geen slotje? Bekijk dan snel onze pakketten!

 

Doe de webcheck
Weet je niet zeker of jouw website of webshop voldoet aan de AVG? Kies dan voor een webcheck van Yolknet. We maken een analyse en zetten de resultaten en verbeterpunten in een rapport.

Meer informatie

Yolknet© 2005 - 2024Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw