Ik ben geen robot. Dit kom je vaak tegen bij online formulieren. Als je contact opneemt, als je je inschrijft, als je een vragenlijst invult. Voordat je het formulier kunt verzenden is de laatste handeling het aanvinken dat je geen robot bent. Soms aangevuld met een extra 'uitdaging' om verkeersborden, stoplichten of bruggen te selecteren. Met Google reCAPTCHA v3 zijn deze extra handelingen niet meer nodig en kun je toch je webformulieren beveiligen tegen spam.

Een CAPTCHA is een methode waarmee een server verifieert dat de ontvangen informatie afkomstig is van een persoon en niet van een (geautomatiseerde) computer. Dit om te voorkomen dat je forum, gastenboek of mailbox volstroomt met valse berichten.

reCAPTCHA v1 en v2

Bij de eerste versie van Googles reCAPTCHA-script moest een bezoeker een paar letters en cijfers overtikken. Een van de nadelen was dat mensen met een visuele beperking zoals dyslexie moeite hadden om de tekens te ontcijferen.

reCAPTCHA in 2007
Voorbeeld van een reCAPTCHA. De golvende lijn en horizontale streep maakten het moeiljk voor scripts om de tekens te onderscheiden.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/ReCAPTCHA

En omdat de spambots steeds slimmer werd in reCAPTCHA v2 een andere manier gebruikt: het aanvinken dat je geen robot bent. Regelmatig moest je daarna ook afbeeldingen aanklikken om aan te geven dat je een menselijke bezoeker bent en echt geen computer.

reCAPTCHA in 2012 deel 1
Aanvinken of dat je geen robot bent.
reCAPTCHA in 2012 deel 2
Een reCAPTCHA v2 waarbij afbeeldingen aangeklikt moeten worden.

reCAPTCHA v3

In oktober 2018 kwam reCAPTCHA v3 uit die op een onzichtbare manier een formulier beveiligd tegen spam. In plaats van een 'challenge', zoals Google het noemt, geeft de reCAPTCHA een score op basis van verschillende handelingen op een website. Een 1.0 is de hoogste score, bij een 0.0 is de kans groot dat de bezoeker een bot is. Bij een lage score wordt de bezoeker geblokkeerd en wordt het webformulier niet verzonden.

 

 

 

reCAPTCHA verbergen
https://developers.google.com/recaptcha/docs/faq#id-like-to-hide-the-recaptcha-badge.-what-is-allowed

 

Meer informatie

Yolknet© 2005 - 2021Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw