Sinds een aantal maanden heeft Google Chrome een nieuwe techniek om internetters te volgen, zonder het gebruik van cookies. Deze techniek heet 'Federated Learning of Cohorts', kortweg FLoC. De techniek kent veel tegenstanders, waaronder Joomla. Met de komst van Joomal 3.9.27 op 25 mei is daarom een nieuwe functie toegevoegd die je bezoekers beschermt tegen FLoC. In dit artikel kun je lezen wat het is en waarom je dit wel of niet moet inschakelen.

FLoC

'Federated Learning of Cohorts' betekent letterlijk 'Federaal leren van cohorten', of anders gezegd het gezamenlijk leren van een groep mensen met een gemeenschappelijke eigenschap. Zoals de interesse in een bepaald onderwerp of een bepaald gedrag.
FLoC is onderdeel van een verzameling technieken die het mogelijk maakt het gebruik van gerichte advertenties mogelijk, met behoud van privacy.

Hoe FLoC wordt gebruikt

Het bijhouden van informatie op gebruikersniveau mag volgens de AVG-wet niet zomaar. Daarom houden Google Chrome algemene informatie bij. Op die manier kan een adverteerder een advertentie op maat tonen, gebaseerd op interesses. Het bijhouden van de interesses gebeurt niet meer met cookies.

Hoe FLoC werkt

Als je een website bezoekt krijg je een unieke code, het cohortidentificatienummer, die zaken bijhoudt zoals hobby, politieke voorkeur en/of medische interesse. De volgende site die je bezoekt legt ook informatie vast in het cohortidentificatienummer en kan advertenties tonen die bij jouw algemene groepsprofiel past.

Joomla en Wordpress ondersteunen FLoC niet

Op het moment van schrijven is Google Chrome de enige browser die FLOC ondersteunt. Andere browsers hebben aangegeven geen FLoC toe te passen.
Content Management Systemen zoals Joomla en Wordpress zullen FLoC blokkeren.

FLoC in- en uitschakelen in Joomla

Vanaf Joomla 3.9.27 is er een optie toegevoegd in de Algemene Instellingen waarbij FLoC standaard wordt geblokkeerd. Wil je dit veranderen? Volg dan deze stappen:

  • Klik op Systeem en daarna op Algemene Instellingen.
  • Op het tabblad Website vind je onder het kopje Website-instellingen de optie 'Blokkeer FLoC'.
  • Standaard is deze ingeschakeld wat betekent dat de nieuwe techniek van Google niet wordt gebruikt.
  • Wil je dit wel mogelijk maken klik dan op Nee
  • Klik op de groene knop Opslaan of de knop ernaast Opslaan & Sluiten.

Instelling in Joomla om FLoC in of uit te schakelen

In de Algemene Instellingen kun je FLoC in- en uitschakelen.

Meer informatie

Yolknet© 2005 - 2022Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw