In de nieuwe versie van Joomla die 2 maart is verschenen is een bug geconstateerd. Sla je afbeeldingen niet op in de standaardmap van Joomla 'images' of gebruik je een extensie die dat niet doet zoals AcyMailing? Dan is de volgende bug mogelijk van toepassing.

Nadat Joomla 3.9.25 werd uitgebracht bleek er een probleem te zijn bij de naamgeving van mappen van afbeeldingen. Wanneer je een mapnaam opslaat (bij een nieuwe map of het wijzigen van de naam) worden controles uitgevoerd. Een daarvan is de naam van de map. Die moet sinds Joomla 3.9.25 beginnen met een letter zonder leesteksten (dus A tot en met Z). Het gebruik van kleine of hoofdletters maakt hierbij niet uit. Ook een getal is niet toegestaan. Een naam als 'yolknet' levert geen foutmeldig op, wel '2021-yolknet' of 'ÿolknet'. Als de controle niet succesvol is wordt een foutmelding getoond.
Het gaat alleen om nieuwe namen, dus wanneer je een nieuwe map maakt of de naam wijzigt. Bij een map die al op de server aanwezig is wordt geen foutmelding getoond.

De foutmelding ontstaat niet in de volgende situatie:

  • Afbeeldingen worden opgeslagen in de map 'images'.
  • Er worden geen extensies gebruikt zoals AcyMailing, K2 en EShop. Die maken geen gebruik van 'images', maar van de map 'media'.
  • De naam van een nieuwe map begint met een letter zonder leestekens, dus A tot en met Z. Kleine letters of hoofdletters maakt niet uit.

Oplossing

Voor de gevonden bug is er nog geen oplossing die je kunt installeren. Als je handig genoeg bent en toch de laatste Joomla-versie wilt gebruiken kun je het bestand 'FilePathRule.php' aanpassen. Deze vind je in de map 'joomla-cms/libraries/src/Form/Rule/FilePathRule.php'. Verwijder regel 53 tot en met 56:

if (!preg_match("/^[A-Za-z]*$/", substr($value, 0, 1)))
{
    return false;
}

Let op: bij een volgende Joomla-update kan het bestand worden overschreven. De wijziging wordt dan ongedaan gemaakt.

Updaten of niet

Moet je nog updaten en is één van bovenstaande punten van toepassing op voor jouw website of webshop? Dan kun je beter wachten met het installeren van Joomla 3.9.25.

Meer informatie over de bug

Yolknet© 2005 - 2024Alle rechten voorbehoudenPrijzen excl. 21% btw